ARMLIFT/DIJLIFT

Armlift en dijlift zijn, net zoals buikwandcorrectie en liposuctie, ingrepen die tot doel hebben de contour van het lichaam te verbeteren. De indicaties liggen vooral bij mensen die veel gewicht verloren hebben, ofwel door dieet ofwel door een maagverkleining (gastric bypass) en met veel huidoverschot te maken hebben aan de binnenkant van de bovenarmen (armlift) en de bovenbenen (dijlift). Het zijn geenszins ingrepen die bedoeld zijn om te vermageren. Ideale kandidaten zijn mensen die een goed gewicht voor hun lengte hebben, waarbij het lichaamsgewicht al gedurende enige tijd stabiel is en niet meer te veel verandert.

Armlift en dijlift zijn ingrepen die plaatsvinden onder algemene verdoving. Heel soms kan de ingreep in dagkliniek worden uitgevoerd, maar over het algemeen is er een opname in het ziekenhuis van enkele dagen. Vlak voor de ingreep wordt het te verwijderen huidoverschot afgetekend door de chirurg. Meestal zijn de littekens die ontstaan door een dergelijke ingreep toch aanzienlijk van lengte en vaak ook verbreed. In het geval van een armlift liggen de littekens aan de binnenzijde/onderkant van de bovenarm vanaf de elleboog en kunnen ze doorlopen tot in de oksel. Bij een dijlift liggen de littekens horizontaal aan de binnen-en bovenzijde van het bovenbeen en in bepaalde gevallen ook verticaal naar de binnenzijde van de knie toe. De littekens worden na verloop van tijd minder zichtbaar maar zullen nooit onzichtbaar worden.

De algemene complicaties van arm-en dijlift zijn dezelfde als voor elke operatieve ingreep met als voornaamste wondinfecties en nabloedingen. Meer specifieke complicaties zijn gevoelsstoornissen aan de binnenzijde van de bovenarm of bovenbeen, langdurige vochtproductie uit de wonde (seroomvorming, dit wordt vooral gezien bij dijlift) en wondgenezingsproblemen.

In sommige gevallen worden deze ingrepen voor een deel terugbetaald door de ziekteverzekering; dit dient steeds van te voren te worden beoordeeld en besproken worden met de chirurg.