BUIKWANDCORRECTIE/ABDOMINOPLASTIE

Een buikwandcorrectie of abdominoplastie is een ingreep die (net als liposuctie) tot doel heeft de contour van de buik te verbeteren. Het is geenszins een methode om af te vallen of te vermageren. Over het algemeen wordt de ingreep toegepast bij mensen die vermagerd zijn tot een goed lichaamsgewicht en met een huidteveel ter hoogte van de onderbuik en/of flanken zitten. Soms kan er zelfs zoveel huid te veel zijn, dat er smetplekken en striemen ter hoogte van de liezen ontstaan. Er kan een verslapping van de buikwand aanwezig zijn door het uiteenwijken van de rechts buikspieren (rectusdiastase), dit wordt vaker bij vrouwen gezien na zwangerschappen.

De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving tijdens een korte ziekenhuisopname. Het teveel aan huid wordt van te voren afgetekend en bij de operatie verwijderd. De navel wordt via een sneetje in de huid opnieuw vastgezet en de buikspieren worden bij elkaar genaaid indien er een diastase aanwezig is. Aanvullend wordt een liposuctie van de flanken uitgevoerd om een verdere verbetering van de contour te verkrijgen. Na de ingreep dient een steunpanty te worden gedragen gedurende 4 tot 6 weken.

In sommige gevallen wordt een abdominoplastie voor een deel terugbetaald door de mutualiteit. Dit moet van te voren beoordeeld en besproken worden met de chirurg.