FACELIFT

Een facelift operatie is een esthetische ingreep die tot doel heeft het gelaat en de hals een jeugdiger uiterlijk te geven. Bij de ingreep wordt de verslapte huid van het gelaat en de hals opgespannen, het teveel aan huid verwijderd en de onderliggende weefsels worden verstevigd. Er bestaan veel variaties in de techniek van facelift, gaande van zeer uitgebreide procedures waarbij in vrijwel het gehele gezicht gewerkt word, tot (chirurgisch technisch) beperktere ingrepen zoals de MACS-lift, ook wel gekend als minilift.

De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving of onder lokale verdoving met intraveneuze sedatie, hierbij wordt via een infuus medicatie gegeven om lichtjes te slapen en ontspannen te zijn. Bij de techniek die in het UZ Gent wordt toegepast (MACS-lift) verlopen de incisies voor het oor en langs de voorste haarlijn, vrijwel nooit achter het oor. De ingreep kan met andere verjongende ingrepen worden gecombineerd zoals een ooglidcorrectie (blepharoplastie) van bovenste en/of onderste oogleden, wenkbrauwlift, opvullen van rimpels met een filler of eigen vet (lipofilling), inspuiten van spierverlammer en neuscorrectie. Complicaties van een facelift zijn nabloeding en wondinfectie (zoals bij elke operatieve ingreep). Zeer zelden kan een beschadiging van de aangezichtszenuw optreden (n. facialis) en necrose van de huid; de kans hierop is groter bij rokers en bij patienten met suikerziekte.

Een facelift operatie is een esthetische ingreep en wordt daarom nooit terugbetaald door de mutualiteit of hospitalisatieverzekering. De prijs van de ingreep hangt af van hoe uitgebreid de lift zal zijn en of bijkomende correcties zullen worden uitgevoerd tijdens dezelfde ingreep.