LIPOSUCTIE/LIPOSCULPTUUR

Liposuctie of liposculptuur is een ingreep waarbij op bepaalde plaatsen in het lichaam vet wordt verwijderd middels fijne canules of buisjes onder vacuüm via kleine huidincisies. Het is een ingreep die veelvuldig wordt uitgevoerd in de plastische heelkunde en heeft tot doel de contour en de vorm van het lichaam te verbeteren. Het is zeker geen methode om af te vallen of te vermageren en heeft geen indicatie bij mensen die overgewicht hebben of bij mensen die veel zijn vermagerd en huidoverschot hebben. Daarentegen is het wel geïndiceerd bij mensen die een goed lichaamsgewicht hebben passend bij hun lengte maar op bepaalde plaatsen (heupen, flanken) vetophopingen hebben die niet verdwijnen door vermageren.
De ingreep wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd; indien zeer veel zones moeten worden behandeld wordt dit soms onder algemene anesthesie gedaan. Na de ingreep dient er een steunverband (zgn lipopanty) te worden gedragen gedurende 4 tot 6 weken. Dit dient om lichte druk te geven op de behandelde zones waardoor onregelmatigheden in de huid en onderhuidse vochtophopingen worden voorkomen.
Liposuctie/liposculptuur is een esthetische ingreep en wordt daarom ook nooit terugbetaald door de mutualiteit of hospitalisatie verzekering.