OPVULLEN VAN RIMPELS

Rimpels in het gelaat bij het ouder worden ontstaan door afname aan collageen in het onderhuidse bindweefsel, door verslapping van de weefsels en door afname en doorzakken van de hoeveelheid vet in het gelaat. Bepaalde, niet al te diepe rimpels kunnen worden gecorrigeerd door ze op te vullen. Hiervoor kunnen synthetisch gefabriceerde fillers worden gebruikt of lichaamseigen vet (lipofilling). De fillers zijn analoog aan een stof die van nature in de huid, het bindweefsel en het gewrichtsvocht aanwezig is. Beide methoden hebben hun eigen indicaties, U kunt met Uw chirurg bespreken wat het beste is in Uw geval.

Opspuiten van rimpels met synthetische fillers vindt plaats op de polikliniek. De behandeling is niet terugbetaald door de ziektekostenverzekering, noch door de hospitalisatieverzekering. Afhankelijk van het gebruikte product is de duur van het effect 6 tot 12 maanden. Mogelijke complicaties zijn bloeduitstorting en roodheid na de injectie, ontstekingen van de huid, voelbaarheid van het produkt (knobbeltjes onderhuids) en hypertrofe littekenvorming. Contra-indicaties voor behandeling met fillers zijn zwangerschap, actieve huidontstekingen, allergie voor het product en bepaalde systeemziektes waarbij de wondgenezing vertraagd is.

RIMPEL BEHANDELING

Bepaalde rimpels in het gelaat die vooral bij bepaalde expressie/uitdrukking van het gezicht zichtbaar zijn komen in aanmerking voor behandeling met een middel dat in de spier wordt gespoten en geeft daar een verlamming van de spier die 3 tot 6 maanden kan duren. Doordat de spier niet meer wordt aangespannen, vervlakt de huid en zijn de rimpels niet meer zichtbaar. Bepaalde delen in het gelaat zijn bijzonder geschikt voor deze vorm van rimpel behandeling, met name het voorhoofd, de glabella streek (tussen de wenkbrauwen), de kraaiepootjes (aan de buitenzijde van het oog) en soms de rimpeltjes onder het oog.

De injecties kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van overmatig transpireren (hyperhidrosis). Het effect is zeer krachtig en het houdt vaak tot 6 maanden na injectie aan. Het produkt wordt hiertoe vlak onder de huid ingespoten (meestal ter hoogte van de oksels).

De behandeling vindt plaats op de polikliniek en u dient bij het maken van de afspraak gaarne te vermelden dat het om rimpel behandeling gaat. Er is geen terugbetaling van deze behandeling door de ziektekostenverzekering noch door de hospitalisatieverzekering. Tijdens de consultatie wordt besproken wat in Uw geval de beste behandeling en aanpak is. Contra-indicaties zijn behandeling tijdens de zwangerschap, spierziekten en allergie├źn. Zoals vermeld is de behandeling tijdelijk en werkt ze maar gedurende 3 tot 6 maanden. Na enkele behandelingen kan het wel zijn, dat de periode tussen de behandelingen langer wordt.

Mogelijke complicaties zijn bloeduitstorting (door de injectie), gezichtsstoornissen, oogirritatie, spierzwakte en slapte van de oogleden. Bij correcte injectietechniek en indicatie is de kans op deze complicaties echter uiterst klein.