HEELKUNDIGE BEHANDELING VAN MELANOOM

Op de dienst plastische heelkunde worden jaarlijks veel patiënten met maligne melanoom, een kwaadaardige huidkanker, behandeld. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de dienst Dermatologie in het UZ alsook met de dienst Medische Oncologie. Alle behandelde patiënten worden om de 2 weken besproken in het multidisciplinair oncologisch consult, waarbij individueel gekeken wordt wat de beste behandeling is.


Een maligne melanoom kan nieuw ontstaan of in een bestaande pigmentvlek/moedervlek. De diagnose wordt gesteld op basis van het dermatoscopisch onderzoek in combinatie met het weefselonderzoek na een biopsie. Van belang voor de prognose zijn de dikte van het melanoom, gemeten in millimeters (Breslow-dikte), aanwezigheid van ulceratie en de Clark-level. Hoe groter de dikte van het melanoom is, hoe groter de kans dat er uitzaaiingen (metastasen) op afstand zouden kunnen zijn ofwel in de lymfeklieren ofwel in de organen. Bij elke patiënt waarbij een melanoom wordt vastgesteld, wordt een aanvullend stagingsonderzoek uitgevoerd, varierend van echografie, röntgenfoto's tot CT-scans of PET-CT scan.


De behandeling van melanoom is primair chirurgisch. Er dient altijd een bepaalde hoeveelheid huid rondom het oorspronkelijke letsel worden verwijderd, de grootte hiervan is afhankelijk van de Breslow-dikte en de aanwezigheid van ulceratie en/of regressie. Vanaf een dikte van 1 mm wordt in onze kliniek ook een sentinelklierbiopsie uitgevoerd. De sentinelklier is de eerste klier waarin het aangedane huiddeel draineert. De procedure verloopt als volgt: op de dag van de operatie wordt een radio-actief product op de plaats van het melanoom ingespoten en wordt met de gamma camera de klier opgespoord in het betreffende klierstation (oksel, lies of hals, afhankelijk van de plaats waar het oorspronkelijk melanoom zat). Tijdens de operatie wordt nog een blauwe kleurstof (patent blue) ingespoten in de huid, die ook naar de sentinelklier verplaatst. De chirurg kan dan heel precies de juiste klier wegnemen.


De verdere behandeling hangt af van de uitslag van het onderzoek van de klier. Dit zal steeds multidisciplinair worden besproken door de plastisch chirurg, de dermatoloog en de medisch oncoloog.

 

Verdere contactgegevens (vertegenwoordigers in Medisch Oncologisch Consult Melanoom):

Dienst Dermatologie: Prof. Dr. Lieve Brochez tel.: +32 (0)9 332 2287.

Dienst Medische Oncologie: Dr. Natasha Verbeke tel.: +32 (0)9 332 2691.

Dienst Plastische Heelkunde: Dr. Nathalie Roche tel.: +32 (0)9 332 32 78.

 

689.jpg img

Voorbeeld van een melanoom

 
690.jpg img

Sentinelklierbiopsie, de toevoerende lymfevaten evenals de lymfeklier zijn blauw verkleurd door injectie van patent blue inkt