PEDIATRISCHE CHIRURGIE

Eén van de aandachtsgebieden van de afdeling Plastische Heelkunde in het UZ Gent is de pediatrische chirurgie of kinder plastische chirurgie (soms ook congenitale chirurgie genoemd). De pediatrische plastische chirurgie richt zich op kinderen met een congenitale of verworven afwijking, welke operatief gecorrigeerd dient te worden. Soms moet dit al snel na de geboorte geopereerd worden, vaak kan ook worden gewacht tot een latere leeftijd als het kindje wat groter is.

Congenitale afwijkingen zijn vanaf de geboorte aanwezig en al tijdens de vroege zwangerschap ontstaan. De oorzaak kan genetisch zijn; de afwijking kan door omgevingsfactoren (bv medicatie) veroorzaakt zijn of door een combinatie van oorzaken, heel vaak wordt ook geen duidelijke reden gevonden voor een bepaalde afwijking. Voorbeelden zijn schisis (hazelip), hartafwijkingen.
Verworven afwijkingen zijn veel later in de zwangerschap of na de geboorte ontstaan door externe factoren. Voorbeelden zijn scheef achterhoofd door voorkeurshouding van het kindje, klompvoeten.

De plastische chirurg houdt zich vooral bezig met correctie van afwijkingen van de weke delen en bot. Vaak wordt multidisciplinair gewerkt, dat wil zeggen dat ook andere specialismen bij de behandeling betrokken zijn. Verschillende onderwerpen worden op deze site besproken; klik op het betreffende onderwerp in het menu hiernaast.

944.jpg img