WAT IS VETWEEFSEL?

914.jpg img

Vetweefsel is een zeer actief "orgaan". Het staat niet alleen in voor de temperatuurregeling van het lichaam maar scheidt ook verscheidene hormonen en stoffen af die instaan voor de "huishouding" binnen het lichaam. Lange tijd is gedacht dat vetweefsel iets overbodig is. Daar is recentelijk opnieuw verandering in gekomen nadat men "stamcellen" ontdekt heeft in vetweefsel. Een stamcel is een cel die zich verder kan ontwikkelen in bvb. een kraakbeencel (chondrocyt), spiercel (myocyt), bloedvatcel (endotheelcel) of bvb. een botcel (osteocyt). Er bevinden zich ongeveer 5000 stamcellen per gram vetweefsel. De ontdekking van stamcellen binnen het onderhuidse vetweefsel heeft het onderzoek naar stamceltherapie een sterke impuls gegeven. De plastische chirurgie is zich de laatste jaren gaan focussen op de celpopulatie binnen vetweefsel. Men kan immers via een kleine incisie op zeer gemakkelijke manier (de techniek van de liposuctie) vet wegzuigen en deze verwerken om die celpopulatie te bekomen. Het vet (ook wel lipo-aspiraat genoemd) kan dan gebruikt worden om elders in te spuiten om bvb. een weefseldefect op te vullen; een zeer elegante en voor de patiënt weinig belastende behandeling zonder grote, ingrijpende chirurgie.

 
915.jpg img

Een vetcel bestaat voor 90% uit een "oliedruppel" (witte pijl) waarbij de celkern (gele pijl) naar de rand van de cel wordt geduwd. Vetcellen kunnen groeien waarbij de "oliedruppel" groter wordt (vetcel hypertrofie). Vetcellen zijn kwetsbare cellen en het vetweefsel is één van de meest bevloeide organen in het menselijk lichaam. Per minuut wordt er bvb. meer bloed gefilterd per vetcel in vergelijking met spierweefsel (de capillaire coëfficient). Essentieel voor hun overleving is dus een goede bloedvoorziening. Het onderzoek naar de bloedvoorziening is dus één van de pijlers van ons wetenschappelijk onderzoek naar een goede vetceloverleving. Dit is van belang bij de lipofilling techniek waarbij vet "vrij" wordt getransplanteerd van één plaats binnen het lichaam naar een andere plaats. Het ontstaan van nieuwe bloedvaten in getransplanteerd vet noemt men "angiogenesis" en vindt plaats de eerste week na de transplantatie.

 

ADIPOSE TISSUE ENGINEERING

917.jpg img

Onderzoekers proberen samen met plastisch chirurgen vetweefsel te kweken in het laboratorium. Hierbij worden bemoedigende resultaten bereikt bij ratten en muizen. Op de foto ziet u vetweefsel dat "gekweekt" werd in het laboratorium in muizen. Het vetweefsel heeft het typische aspect van een maanlandschap (de "kraters" stellen de vetcellen voor) waarbij nieuw gevormde bloedvaten zich een weg banen tussen de vetcellen. Naar de toekomst toe hoopt men de cellen van de patiënt in cultuur te brengen en op die manier grotere "stukken" vetweefsel te kweken zoals bvb. een borst. Die kan dan terug in de patiënt ingeplant worden.

 

WETENSCHAPPELIJKE PUBLICATIES

- Intrinsics and dynamics of fat grafts.

- Adipose tissue induction.